Grandmaster Per Andresen, 9. Dan

Submitted by
Anonym (ikke bekreftet)
Publisert
5. oktober 2020
Image

Vår kjære leder i NTN, Per Andresen, fyller i dag 60 år. Og på sin 60-årsdag ble han tildelt 9. Dan - grandmastertittelen i Taekwon-Do, som den første i NTNs historie.

 

 

 

Grandmaster Per Andresen begynte å trene Taekwon-Do i 1976. I et intervju med ITF Sverige fra 2006, forteller Grandmasteren at han var en stor fan av Bruce Lee, og at hans filmer inspirerte ham til å begynne med kampsport. Hele intervjuet fra 2006 kan dere lese her - Intervju fra 2006

At det ble akkurat Taekwon-Do han begynte med, var egentlig en tilfeldighet. I forbindelse med Grandmasterens 40-årsdag i 2000, ble han intervjuet av Kjell Gunnar Polden (i dag 6. Dan). Da kunne han fortelle at han egentlig ville begynne med judo: Han stod i kø for å skrive seg på lista for påmelding, da en lettere irritert vaktmester kom og tok ned lista foran nesen hans, med klar melding om at nå måtte de komme seg ut for å gi plass til andre i hallen. På den måten ble det aldri noen judokarriere. Et informasjonsmøte like etterpå om Taekwon-Do, fikk den gang unge Andresen på andre tanker. Hele intervjuet ligger vedlagt nederst i saken.

Grandmasteren som sprek blåbelte!

 

I 1979 graderte Grandmasteren seg til 1. Dan, og da han flyttet til Bergen i 1981 for å studere juss, startet han sin første klubb - Bergen Taekwon-Do klubb. I 1984 ble han gradert til 4. Dan av Master Lim Won Sup. Han startet tre klubber i Bergensområdet, før han i 1986 flyttet til Molde og startet tre klubber der. I 1989 flyttet han hjem til Trondheim, og startet Trondheim Taekwon-Do klubb. Her er han fremdeles hovedinstruktør i dag, og underviser sortbeltene fast flere ganger i uken.

En fornøyd Grandmaster (den gang 2. Dan) i lokalet til sin første klubb i Bergen, 1981.

 

Grandmaster Per Andresen har bidratt på svært mange områder i Taekwon-Do, både nasjonalt og internasjonalt - som utøver, instruktør og dommer for å nevne noen. Han har undervist, holdt seminarer og demonstrasjoner i mange land, og sammen med Master Garnæs var han sentral i forhandlingene med WT Taekwon-Do og Norges Idrettsforbund for å få Taekwon-Do inn i det som etter hvert ble Norges Karate og Taekwon-Do Forbund (i dag Norges Kampsportforbund). Han graderte seg til 7. Dan master i Skottland i 1996, og 8. Dan i Trondheim i 2010.

General Choi Hong Hi overrekker sertifikatet for bestått gradering til 3. Dan i 1982.

 

Grandmaster Per Andresen som dommer under VM i Budapest, 1988.

 

Det som startet med én klubb i Bergen, har i dag vokst seg til en stor organisasjon med 70 klubber og over 12 000 medlemmer. Og Grandmaster Andresen er fortsatt like aktiv, etter over 40 år med Taekwon-Do. Én av hans største egenskaper som leder og instruktør, er hans brennende engasjement til å lære bort og gjøre andre god. Det være seg i treningshallen med drakt, så vel som på oppvarming til konkurranse, eller på gradering i dress.

Instruksjon av sortbelter, sommerleir i Surnadal.

 

Sivert Kjøsnes fra Selbu Taekwon-Do klubb får veiledning på oppvarmingen til NM i Stavanger 2015.

 

Grandmaster Per Andresen hjelper til med teknikk for knusing under en gradering på sommerleir i Surnadal.

 

Det er ikke bare i Norge at vi setter pris på vår Grandmaster. I 2015 ble han valgt inn i ”Board of Directors” i ITF, og var en del av styret fram til 2018. Han har blitt tildelt priser for ”Outstanding Personality” i kategoriene Masters og Pioneers, i ITFs Hall of Fame. Han har også på vegne av NTN og Norge mottatt pris for ”Outstanding Country”.

Utdeling av prisen for ”Outstanding Country” under VM i Irland, 2017.

 

Det er ingen tvil om at Grandmaster Per Andresen har betydd enormt mye for svært mange Taekwon-Do-utøvere over hele Norge. Han er et stort forbilde, og vi er veldig stolte og ydmyke over at han er vår Grandmaster. Gratulerer så mye med 60-årsdagen, og med en utrolig velfortjent grandmastertittel!

Autografen til Grandmasteren på beltet er stas!